fbpx
IZVĒLNE

Dabasgāzes un elektroenerģijas tirgus Latvijā

Latvijas enerģijas tirgus attīstās, katru gadu tirgū parādās jauni pakalpojumu sniedzēji, jaunas alternatīvas videi draudzīgākai enerģijai, notiek cenu izmaiņas, parādās jaunas enerģijas ieguves opcijas. Katru gadu tiek strādāts pie jaunu dabasgāzes savienojumu sistēmu izstrādes, kā arī tiek uzlabotas jau esošās. Alternatīvas elektroenerģijas ieguves opcijas kļūst populārākas, patērētāji – videi draudzīgāki. Šajā rakstā esam apkopojuši vairākus svarīgus faktus par Latvijas dabasgāzes un elektroenergījas tirgus vēsturi un par to, kā tirgus izskatās mūsdienās.

Dabasgāzes tirgus atvēršana

Dabasgāzes tirgu Latvijā atvēra 2017. gada 3. aprīlī, tas tika atvērts juridiskām personām. Latvijā dabasgāzes tirgus pārvadi nodrošina AS “Conexus Baltic Grid”, taču Latvijas Gāze tika sadalīta divos uzņēmumos – AS “Gaso” sāka nodrošināt sadali Latvijas galalietotājiem, savukārt AS “Latvijas Gāze” turpināja nodrošināt pārdošanas pusi. 2017. gada 31. decembrī tikai pilnībā pabeigtas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana.

Šis nodrošina absolūti brīvu konkurenci un dod iespēju patērētājam izvēlēties sev vispiemērotāko pakalpojuma sniedzēju. Atverot dabasgāzes tirgu Latvijā ieguvumus saņēma gan valsts, gan mājsaimniecības, kā arī uzņēmumi. Valstī tika spēcīgi veicināta iekšējā uzņēmējdarbība, uzlabota dabasgāzes tirgošanas pakalpojuma kvalitāte, izlīdzināta dabasgāzes cena Baltijas reģionā. Lai gan 2019. gada 1. janvārī Mājsaimniecības ieguva iespēju piedalīties dabasgāzes tirgū un mainīt tirgotāju, praktiski visi dabasgāzes lietotāji turpina saņemt regulēto tarifu. Savukārt uzņēmumi ieguva iespēju izvēlēties sev vispiemērotāko dabasgāzes piegādātāju Latvijā, kā arī iegādāties dabasgāzi no piegādātāja ārpus Latvijas robežām. Uz doto brīdi Latvijā dabasgāzes pakalpojumus izmanto aptuveni 450000 klienti, lielākā daļa to izmanto mājsaimniecību plītīs, taču dabasgāzei ir vēl ļoti daudz citu pielietojumu. Dabasgāzes līgumu var slēgt izvēloties fiksētu dabasgāzes pakalpojuma cenu, vai cenu, kas atkarīga no cenas formulas, kuru sastāda nemainīgs tirgotāja uzcenojums un Gaspool biržas cena. Kā arī, 2020. gada laikā jau izveidoti jauni gāzes starpsavienojumi, kas savieno Somiju ar Igauniju un savienos Lietuvu ar Poliju.

“Elenger” savu dalību Latvijas dabasgāzes tirgū uzsāka 2018. gadā, nodrošinot īpaši izdevīgus piedāvājumus gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem. Vairāk informāciju par “Elenger” dabasgāzes risinājumiem vari aplūkot šeit.

Elektroenerģijas tirgus Latvijā

Tālajā 2007. gadā vietējo elektroenerģijas tirgu, saskaņā ar elektroenerģijas tirgus likumu, atvēra komersantiem ar lielu elektroenerģijas patēriņu, 2012. gada aprīlī to atvēra komersantiem ar vidēji lielu elektroenerģijas patēriņu, taču 2012. gada novemrbī elektroenerģijas tirgus Latvijā bija atvērts jau visiem komersantiem.

Savukārt mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tika atvērts 2015. gadā. Visi šie grozījumi un jauninājumi radīja plašāku elektroenerģijas piedāvājumu Latvijā, kā arī nostiprināja Eiropas Savienības vienotot elektroenerģijas tirgu. Lai gan Latvija Eiropas vienotajā elektroenerģijas tirgū iesaistījās tikai 2013. gadā, šo 7 gadu laikā ir veiktas daudzas dažādas izmaiņas, uzlabojumi, parādījušies jauni Latvijas elektroenerģijas tirgus dalībnieki, jauni pakalpojumi, alternatīvi elektroenerģijas ieguves veidi. Elektroenerģijas tirgus Latvijā attīstās ik gadu, nodrošinot patērētājiem iespēju izvēlēties sev vispiemērotāko pakalpojuma veidu un tā sniedzēju.

Mūsdienās elektroenerģijas tirgus sastāv no daudziem pārstāvjiem, katram savi plusi un savi mīnusi, kā jau brīvā tirgū ierasts. Starp pakalpojumu sniedzējiem var novērot atšķirīgas cenas, kvalitāti un pakalpojumu daudzumu.

“Elenger” nodrošina elektroenerģiju gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem. Pēc katra klienta pieprasījuma tiek izveidots īpašs piedāvājums, tiek atrast vislabākais risinājums klienta vēlmēm un vajadzībām.

Domājot par zaļāku nākotni – “Elenger” nodrošina arī iespēju iegādāties elektroenerģiju, kas iegūta tikai no atjaunojamiem enerģijas avotiem. Iegādājoties elektroenerģiju no “Elenger”, tu vari izvēlēties vienu no divām cenām – fiksēta cena vai cena, kas atkarīga no biržas cenas. Izvēloties biržas cenu, rēķina summa sastāv no nemainīga tirgotāja uzcenojuma un Nord Pool Spot LV biržas cenas. Taču fiksēta cena paliek nemainīga visu līguma laiku. Vairāk informāciju par “Elenger” elektroenerģijas piedāvājumu un risinājumiem vari apskatīt šeit.

Mūsu misija ir turpināt attīstīt savus pakalpojumus un pakalpojumu kvalitāti, tādējādi attīstot arī Latvijas un visas Eiropas Savienības dabasgāzes un elektroenerģijas tirgu. Mēs turpinam meklēt jaunus risinājumus katrai mūsdienu vajadzībai, jaunus alternatīvus enerģijas ieguves veidus, palīdzam uzņēmumiem augt un kļūt energoefektīvākiem. Ja arī tev ir svarīgi saņemt kvalitatīvu enerģiju par pievilcīgām cenām – izvēlies sev nepieciešamo pakalpojumu un saņem sev piemērotu piedāvājumu.

Klientu atbalsts
Darba dienās 9:00-18:00

+371 6000 6100